En annorlunda koppling mellan sköldpaddor och människor

Precis som rubriken lyder har SVT Nyheter raporterat om en störande koppling mellan människor och sköldpaddor, och nej det handlar inte om någon mutantiskt sköldpadda eller ninja turtles utan om herpes. Denna könssjukdom som länge har varit känd för oss människor har nu utökat sin grad av byten och börjat angripa sköldpaddor. 
 
Herpes är den näst vanligaste könssjukdomen efter kondylom och omkring 70% av befolkningen i Sverige bär på antikroppar. De som är drabbade vet oftast inte om det då herpes kommer i perioder samt att du kan bära på viruset utan att det visar sig. De vanligaste symptomerna för herpes är blåsor som rodnar samt kliar. Dessa likheter kan skådas hos havssköldpaddorna i Stora barriärrevet som är det mest drabbade området, dock syns en markant skillnad. Sköldpaddorna får inte bara små blåsor utan jättelika tumörer som kan bli uppemot 30 cm stora!
 
Tumörerna växer kring ögonen, på skalet, på fötterna men även innuti kroppen på innre organ. De flesta skulle tor att det rör sig om någon slags cancer men detta viruset är besläktat med människors herpesvirus. Alltså är detta en mycket störande sjukdom för sköldpaddorna eftersom det påverkar deras levnadsstandard så mycket. Inte nog med de dör de flesta sköldpaddor som smittas av viruset. Sköldpaddorna dör inte pågrund av viruset i sig utan pågrund av att viruset gör de magra, sköra och mer mottagliga för andra sjukdomar som i sin tur dödar dem. 
 
Som jag nämnde har sköldpaddor i Stora barriärrevet rapporterats som smittade med en ökning på antalet smittade sköldpaddor dagligen men även kring Hawaii och Florida har anmälningar gjorts. De sköldpaddor som kan blir opererade vilket såklart är bra men rent ärligt ska sköldpaddor behöva bli operarade egentligen? Jag menar de är vilda djur och har överlevt så pass länge här på jorden så varför just nu? Den sorgliga anledningen är, vi människor...
 
En slutsats som har kunat dras är en koppling mellan de drappade områdena och antalet människor som bor där. Det bor många människor där många sköldpaddor är drabbade och detta beror inte på att människan har "smittat" sköldpaddorna utan pågrund av miljöförstöring. När vi människor förstör vår miljö som vi gjort ett bra tag nu så tror jag ni är medvetna om att miljön på våran jord förändras. Det är just detta som forskaren Karina Jones på James Cook-universitetet tror att miljöfaktorer kan utlösa sjukdomen om rätt förhållande infinner sig. 
 
Detta gör mig ledsen, inte bara för att det är hemskt för sköldpddorna utan att vi påverkar så mycket mer än oss själva när vi agerar som människor. Jag hopppas framförallt att detta kan lösas genom minskad miljöpåverkan samt vidare forskning kring vad exakt det är som utlöser sjukdomen. Är det en kemikalier, temperaturen eller något helt annat? 
 
Om ni läsare vet något mer kring detta eller har synpunktersamt åsikter skriv in eller kommentera inlägget! Nedan kan ni se biler som är hämtde från SVT Artikeln som jag även länkar om ni vill läsa mer.
 
/Er Frispråkare 
 
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/skoldpaddsherpes-allt-storre-problem-pa-stora-barriarrevet
 
Frispråka | |
Upp